marți, 26 octombrie 2010

12 feluri de cizme, ghete si bocanci

Cizmele, ghetele si bocancii sunt elemente de baza pentru urmatoarele 5 luni. Invata sa identifici corect diferitele clase si tipologii.



Astazi voi proceda englezeste: te voi arunca in apa, urmand sa te intreb apoi daca stii sa inoti. Iti sar ulterior in ajutor si iti spun ca aceasta scurta calatorie in lumea incaltarilor pentru sezonul rece te va deconecta.

Chelsea boots - le recunosti usor dupa benzile elastice din lateral. Se incalta si se descalta uosr. Poate si de aceea succesul de care s-au bucurat in trecerea timpului.



Nu le vad neaparat ca si incaltari urbane, dar pot fi alaturate tinutelor casual cu mare succes.



Incearca, pentru inceput, o pereche neagra sau una maron inchis (tan).



Remember Beatles?



Lace up boots - sunt elegantele incaltari de sezon ce se alatura cu succes tinutelor business sau business casual. Provin, ca si desen, din oxford shoes sau derby shoes.



Incearca, pe cat posibil, sa eviti exemplarele cu gaici metalice. Acelea sunt pretabile tinutelor mai putin protocolare.



In variante mai degajate ca si linie constructiva, din familia lace up boots, fac parte si bocancii: din piele impermeabilizata,



in varii forme.



Lace up vine, asa cum ai dedus, de la simplul fapt ca modelul de fata se inchide cu sireturi pana sus.



Ca si subspecie, ii vei regasi la primavara sub forma de desert boots, gheata semi-inalta croita din materiale compozite sau piele intoarsa, cu talpa de neopren.


In combinatii reusite



Chukka boots - deja prieteni mai vechi, ii regasim astazi in clasificarea de sezon, aducandu-ti aminte ca sunt acel gen de gheata ce urca, din constructie, usor deasupra gleznei. Inchiderea sireturilor se face la 2, maxim 3 perechi de gaici.



Sunt ghete comode, care nu sunt pretabile tinutelor office, ci, mai degraba, tinutelor de week-end, alaturi de tercot, reiat, tweed, flanel, lana.



Cizma de calarie - linia inalta, eleganta, va atrage mereu atentia inspre calaret. E pacat ca nu mai sunt uzitate in masura in care au fost folosite in secolele trecute. Sunt parte integranta a paturii aristocrate si se fabrica in continuare pentru iubitorii sportului ecvestru.



Cizma de calarie o vei gasi alaturata tinutelor specifice, cu pantalon de calarie, curea si cravasa adiacenta.

Unii au incercat sa o urce pe podium. Nu vad locul ei acolo.



Cizma de vanatoare - numita si cizma Wellington, dupa numele celebrului general, capata de-a lungul timpului diverse alte denumiri: wellies, gumboot, rainboot.



Materia prima initiala, pielea groasa de bovina, e inlocuita, in vremurile moderne de PVC (policarbonatvinil) sau, in limbaj popular, "cauciuc". Cei mai celebri in speta raman, de ceva vreme, cei de la Hunter, producatori localizati in Marea Britanie.



Multi sustin ca originea ar fi germana si in mod subsecvent au tras concluzia ca la baza acestui gen de cizma sta hessian boot.



De o eleganta aparte, a fost un element de baza al garderobei barbatului de secol XVIII.



Noi studiem si, daca e cazul, admiram. Dupa, aplicam. Polemicile le lasam pe seama altora.

Cizma gen cowboy - aparuta in deserturile Texasului si uzitata pe scara larga si de catre fermierul american modern. De la simple modele, pentru angajatii fermei de taurine si pana la modele incrustate, "de duminica", genul si-a creat drum prin istorie cu mare succes.



In zilele noastre reprezinta un icon american adulat sau, dimpotriva, hulit de exegetii in domeniul vestimentatiei masculine.



Snow boots - asa cum ii spune si numele, e una din perechile obligatorii ale unui barbat ce traieste in tinuturi cu un climat nu foarte prietenos. Poate forma lor nu inspira admiratie, dar constructia lor sigur inspira caldura din belsug in zona picioarelor.



Se vor alatura unor tinute adecvate cusute din materiale groase, izolante: fleece, blana, lana groasa, etc.



Bocancul pentru catarare - impatimitii iti vor vorbi despre el zile intregi. Ca si alte elemente din domeniul alpinismului si catararii, a evoluat ca si tehnologie, in ultimii zeci de ani.



Fara doar si poate, performanta in domeniu, necesita echipament adecvat. Nu mai putin adevarat e faptul ca e contraindicat sa urci muntii in pantofi sport. E letal.



La fel de "letal' e sa aduci bocancul de gen in context urban. Nu esti un outkast, ci doar un ciudat.

Tinuturile sovietice si scandinave au fost cele care au adus in prim plan exemplare consacrate in civilzatiile nordice. Acestea s-au pastrat, intr-o forma initiala sau adaptata, pana in zilele noastre.

Fac vorbire despre rigger boot, bocancul lucratorului pe platformele petroliere din Marea Nordului



despre mukluk, cizma traditionala de ceremonie din Groenlanda



si despre, mai celebrii, valenki,



cusuti din lana groasa, care, in lipsa impermeabilizarii, au fost fericit ingemanati cu un clasic galos.



Dincolo de clasic, tendinte sau saloane ale unei vremi sau alteia, vestmantul masculin a aparut, in mod evident, ca efect al unei nevoi imediate. Exemplele de mai sus sunt argumente pertinente despre functionalitate, ca atribut intrinsec al vestmantului sau incaltarii de gen masculin.

Pentru cei iubitori de adrenalina pe doua roti, ghetele (cizmele) de motociclist sunt un must. Fie pentru iubitorii de choppere,



pentru iubitorii de enduro,



sau pentru speed-bike (later edit),



 producatorii s-au gandit la toate.

Despre ghete, cizme si bocanci, in principiu - Sustin ca ai de unde alege. Pledez pentru a face exercitii initiale cu o pereche neagra si una maron, ambele cu siret, ambele cu o linie ce se apropie de lace up boots.




Ulterior poti divaga de la tema principala, cu modele de piele intoarsa sau, de ce nu, cu o pereche de cowboy boot, achizitionate din Las Vegas. Asa, ca o toana.

Nu uita: daca ti s-au udat, nu le usca in apropierea unei surse intense de caldura - pielea tinde sa se deformeze si sa crape. Lasa-i, mai degraba, sa se usuce la temperatura camerei, introducand in cizme sau bocanci fasii mototolite de ziar.

Si nu uita sa le ungi, din cand in cand, cu grasime animala. Nu se vor supara si ca multumire, te vor insotii multe toamne si ierni. 

2 comentarii:

  1. Ca de obicei, un alt articol de citit / mestecat / bagat la cap / urmat sfaturi din el.

    Tin doar sa comentez la perechea de cizme pentru "speed-bike" faptul ca cele din imagine sunt pentru dirt-bike/enduro. Cele de de viteza sunt ceva mai mici, nu la fel de butucanoase si au si slidere pe lateral, pentru contactul cu asfaltul (de circuit!) pe curbe.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc de aprecieri.

    Da, accept rectificarea. Ai dreptate. Voi completa cu varianta corecta.

    RăspundețiȘtergere