marți, 20 iulie 2010

Finantele si batista de la piept

Imi aduc aminte de spumele pe care le-au facut subsemnatul si prietenul Manac la citirea pretului afisat in dreptul catorva batiste de purtat la buzunarul de la piept: 30 euro / bucata. Nimeni n-a inteles de ce. Si nici cel mai adecvat proiect de fezabilitate al respectivei afaceri cu vestminte barbatesti, nu-mi poate justifica pretul. Vei vedea imediat de ce. Mai ales ca intamplarea se petrecea intr-un mall local.



In primul rand, sursele on line, imi confirma pretul exagerat. Iar daca sursele sunt putin prea departe, va trebui sa gasesc o solutie ad-hoc.

Pentru ca vreau sa raman in continuare purtatorul de batista la piept.



Solutia nici nu se arata foarte departe. Ma urc in masina, parchez in fata outlet-ului. De data asta, hai sa spunem, Mini Prix.



Ma duc si aleg de pe rastel cea mai ieftina si mai dizgratioasa camasa pe care am gasit-o: camasa de matase lila. Pret: 1,8 Ron ( 0,41 Euro).


In drum spre casa, opresc si la un magazin specializat si cumpar un foarfece de croitorie - 8,4 Ron (1,95 Euro).



Ajung acasa. Ma asez linistit pe fotoliu si tai cu atentie o bucata de material de forma rectangulara, din camasa proaspat achizitionata. Dimensiuni recomandate: 40,5 cm X 40,5 cm. Manopera, 20 min - free of charge.

Va rezulta o bucata de material ca cea din imagine. Daca vreau sa fiu foarte detaliat asupra lucrarii ce o execut voi ruga un croitor sa surfileze marginile. Optional.


 
Pret total, incluzand si orice alte cheltuieli indirecte: 2,71 Euro. Castig eu: 27,29 Euro. De rest dispun dupa bunul plac.

O voi impacheta conform indicatiilor date anterior pe blog.




O voi aseza apoi, cu grija, in buzunarul de la piept. Chiar nu sunt diferente fata de varianta originala.


Pot proceda asemanator cu orice alte modele dorite pentru batista de la piept. Rezultatele vor fi absolut incurajatoare.



Nu uita, la final, sa desenezi un ansamblu vestimentar asortat.



Si totul a pornit de la o nemultumire. Aici, la domnideromania, vei gasi, cu siguranta, rezolvari la multe dintre problemele tale.

3 comentarii:

  1. Hehe! :)
    Adevarat, functioneaza perfect, dar depinde de cum iti place (astazi sau maine) sa porti batista in buzunar: cu tivul la vedere sau ba. Daca ai fantezia de a purta batista astfel impaturita incat sa se vada marginea sau coltu(ri)l(e) - ca in prima ilustratie, batista surfilata la "Triplock" (ceea ce iti poate face, de regula, croitorul) nu prea merge. Ai nevoie de o brodeza sau de o croitoreasa cu rabdare, capabila sa roleze frumos cu buricele degetelor marginea batistei si sa o coasa aproape invizibil, cu acul si degetarul. Cand este bine facut, un astfel de tiv este o adevarata opera de arta, dar cere multa experienta si rabdare. In orice caz, innobileaza orice batista de buzunar, indiferent din ce ai taiat-o, si iti permite sa o porti cu satisfactie dupa cum iti place.
    http://ellielaveer.wordpress.com/2009/06/27/hand-rolled-linen-pocket-square/

    RăspundețiȘtergere
  2. Cezar, poti incerca pe site-uri din UK. Vei gasi o gama diversificata de batiste din matase cu ~ 10 lire. In functie de magazinul gasit, transportul e intre 6 si 10 lire ~ cat un cargus local. Si eu m-am lovit de acceasi problema week-endul trecut, cand am vrut sa asortez cravata cu batista. In Iasi,am gasit doar la Steilmann,insa nu am avut de unde alege prea mult. Fiind ca trebuia sa plec la o sedinta, am cumpatrat asa, insa acum studiez oferta magazinelor online din tara gentlemanilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru pont, Nestor.

    Apropo de cautari, nu mai departe de zilele trecute, rasfoiam internetul in cautarea de ascot. Si am gasit etsy.com. Multe lucruri absolut interesante mi-a fost dat sa descopar.Si nu numai ascot sau batiste.

    RăspundețiȘtergere