joi, 7 ianuarie 2010

Prin zapada



Astazi alergam prin oras dupa lace up boots sau balmoral. Adica acel sortiment de ghete, un pic mai elegant decat bocancii, de obicei cu siret, pe care il pot asorta la imbracamintea groasa de sezon: flanel, tweed, lana, blugi. Parvin in moda pe filiera militara. De necontestat.

Hai sa-i urmarim.



Oxford boots - sunt varianta inaltata a oxford shoes (pantofii formali cu caramb inchis). Pe negru sau nuante de maron, te apara bine de intemperii, pastrand eleganta masculina intacta.











Derby boots - provin din derby shoes (pantofii formali cu caramb deschis). La fel de elegantii ca si primii, pot fi purtati la toate tinutele de sezon. Linia deschisa a carambului permite picioarelor de consistenta mai solida sa se miste in voie.




















Brogues  boots - au ca sursa de inspiratie brogue shoes (pantoful prezinta perforatii decorative). Sunt recomandati deasemenea la tinutele formale. Si da, e voie sa fie purtati la costum.



aici un semi-brogue (pantof pe jumatate inaltat)







Rar vei gasi un adevarat derby, oxford sau brogue boot. Cele mai multe raman Blucher - adica acest amestec.










Mare parte a vitrinelor sunt pline de un amestec intre cele trei. Calitatea in stare pura o vei mai regasi poate in Milano, la manufacturierii locali, la John Lobb in Paris sau in Jermyn Street, in Londra.

Pe la noi, traditia incepe sa dispara. Ici, colo - "Reparatii incaltaminte". Slab. Foarte slab.

Intr timp avem loc suficient sa ne delectam cu vajnice inovatii in domeniu. De tenta vintage sau funky, unele sunt chiar bune de purtat.













Daca nu te satisface pielea in forma aceasta, opteaza pentru cea intoarsa. O sa calci pe taramul suede shoes (pantoful, gheata de piele intoarsa). Bucura-te de priveliste. Poti alege oricand o pereche pentru perechea de blue-jeans preferati. Dau o nota aparte tinutei, oricare ar fi decorul.








Am recomandari si pentru cei din alte sfere nu atat de academice. Adica pentru cei cu parul lung si prins in coada. Scoateti MP3-ul din urechi si asculta! Sunt pentru tine. Si iti dau voie sa ii bagi si in blue jens. Doar sa fie o pereche mai skinny.











Nu uita sa-i lustruiesti din cand in cand. S-ar putea sa fie cea mai durabila pereche de incaltari pe care ai avut-o vreodata.

Am ales si am pus astazi in discutie varianta cu siret. Nu neg. Exista si cea cu fermoar. Dar, sincer, nu m-a pasionat vreodata. 



Daca i-am dat voie celui dinaintea ta sa poata baga pantalonii in ghete, tie iti dau voie sa le sufleci de doua ori. Doar la vara si doar daca ploua. Sa nu te uzi. Apoi ii pui cuminte la locul lor.




Cu ce sa le asortezi? Iti dau un singur exemplu. Pornesti de la el si faci variatiuni cromatice si texturale pe tema data. Apoi te intorci si imi spui daca ai reusit.




Iar daca echilibrul a fost prezent in viata ta din plin, sigur si nepotii tai te vor vedea purtator de ghete. Cu siret.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu